Κατηγορία: ΓΕΩΠΟΝΙΚΑ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ
Πώς θα πάρουν οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος το χιλιάρικο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής – 23/11/2020
Έως τις 17/7 οι ενστάσεις για την κρατική ενίσχυση στον ανθοκομικό τομέα – 14/07/2020
Πατήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο για να διαβάσετε το σχετικό άρθρο.
https://www.ypaithros.gr/eos- 177-entaseis-kratiki-enisxysi- anthokomiko-tomea/
«Πράσινο φως» από την Κομισιόν στην πρωτοβουλία του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη για την ενίσχυση των ανθοπαραγωγών
Αθήνα, 6 Μαΐου 2020
Πλήρης δικαίωση της στρατηγικής που ακολουθεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης για την ανακούφιση των κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού συνιστά η έγκριση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ποσού ύψους 10.130.000 ευρώ το οποίο θα κατευθυνθεί στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής ανθέων της πατρίδας μας.
Μπορείτε να +διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στον σύνδεσμό minagric.gr.
Γνωρίστε τα καινούρια εκπαιδευτικά σεμινάρια του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών .
Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών σας ενημερώνει ότι τη Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 ξεκινούν οι εγγραφές για τα καινούρια εκπαιδευτικά προγράμματα
Οι εγγραφές μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ΙΓΕ (http://ige.gr/index.php/el/contact/registration), είτε απευθείας στη Γραμματεία του Ι.Γ.Ε. στον Πύργο Συγγρού, Λεωφόρος Κηφισίας 182, Μαρούσι, καθημερινά από τις 9 π.μ. έως και τις 1 μ.μ.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Ινστιτούτου αποφασίστηκε πως για την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο όσοι κατέχουν βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ θα μπορούν να κάνουν χρήση έκπτωσης 25% στα δίδακτρα του σεμιναρίου που θα επιλέξουν.
Επιπροσθέτως, 25% έκπτωση θα δοθεί στους επαγγελματίες παραγωγούς που είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΕΕ προσκομίζοντας την αντίστοιχη βεβαίωση κατά την εγγραφή στα σεμινάρια.
Για τις δύο παραπάνω κατηγορίες ενδιαφερομένων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι κάλυψης των θέσεων (που αντιστοιχεί στο 10% επί του συνόλου των εκπαιδευομένων του τμήματος).
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 210 80 11 146 (9 π.μ. – 1 μ.μ.) και 6946410308
ΥΠΑΑΤ: Δεύτερη ευκαιρία στους αγρότες για τη ρύθμιση οφειλών προς τη ΔΕΗ-Παράταση για το αγροτικό τιμολόγιο ως το τέλος Δεκεμβρίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΑΑΤ: Δεύτερη ευκαιρία στους αγρότες για τη ρύθμιση οφειλών
προς τη ΔΕΗ – Παράταση για το αγροτικό τιμολόγιο ως το τέλος Δεκεμβρίου
Σε παράταση της προθεσμίας σχετικά με την υποβολή των δικαιολογητικών για την ένταξη στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, προχωρά η Κυβέρνηση, έπειτα από συνεργασία της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Συγκεκριμένα, η προθεσμία που έληγε στο τέλος Σεπτεμβρίου, παρατείνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία, καθώς οι αγρότες δεν προλάβαιναν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η καλλιεργητική περίοδος, ενώ και οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους δικαιούχους εντός της προθεσμίας, λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας.
Παράλληλα, έπειτα από συνεννόηση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ με την ΔΕΗ, δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στους αγρότες για τη ρύθμιση οφειλών. Η ευκαιρία αυτή αφορά επίσης όσους είχαν προχωρήσει σε διακανονισμό και δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν, αλλά ακόμα και όσους έχουν λάβει ειδοποίηση διακοπής της ηλεκτροδότησης.
Η καταβολή της πρώτης δόσης θα μπορεί να γίνει από την 1η Νοεμβρίου ώστε οι αγρότες να έχουν εισπράξει εντωμεταξύ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την προκαταβολή για τις ενισχύσεις και να διαθέτουν επαρκή ρευστότητα.
Σε ό,τι αφορά δε το ζήτημα της προκαταβολής που ζητά η ΔΕΗ, επειδή κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να ανταποκριθούν πολλοί αγρότες στην υποχρέωση καταβολής του 30% της συνολικής οφειλής για την ένταξη στη δεύτερη ρύθμιση, από τη ΔΕΗ θα γίνεται εξατομικευμένη εξέταση κάθε αιτήματος, προκειμένου να λαμβάνεται η τελική απόφαση για τον προσδιορισμό του ύψους της προκαταβολής.
Οδηγίες επιβολής του τέλους επιτηδεύματος σε συνεταιρισμένους αγρότες και ΑΣ
Από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016 (Α΄ 78), οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι σχολικοί συνεταιρισμοί του άρθρου 46 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167), οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, καθώς και οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος εφαρμόζεται αναλογικά η παράγραφος 2 του άρθρου 31 του ν.3986/2011.
Ειδικότερα:
Α. Αγροτικοί συνεταιρισμοί (Α.Σ.) και αγρότες – μέλη αυτών
Α1. Αγρότες – μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών (Α.Σ.)
1. Από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν.4384/2016.
2. Ο έλεγχος των προϋποθέσεων αυτών και η απαραίτητη για την εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης πιστοποίηση των μελών αγροτικών συνεταιρισμών γίνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα, λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα του ηλεκτρονικού αρχείου που αποστέλλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και με το οποίο πιστοποιούνται τα μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν.4384/2016.
3. Περαιτέρω και δεδομένου ότι με βάση τη γραμματική διατύπωση της ανωτέρω διάταξης εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος όσοι κατά τη διάρκεια του έτους 2018 είναι ταυτόχρονα αγρότες και μέλη αγροτικών συνεταιρισμών (που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016), η ιδιότητα του μέλους αγροτικού συνεταιρισμού (όπως αυτή πιστοποιείται από το αρμόδιο Υπουργείο) συσχετίζεται με τον όρο του αγρότη ο οποίος για τις ανάγκες του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αντιστοιχεί στην «άσκηση αγροτικής 3 επιχειρηματικής δραστηριότητας» (παρ. 1 του άρθρου 21 του ν.4172/2013) όπως αυτή προσδιορίζεται από τις κείμενες διατάξεις.
4. Οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του ν.4577/2018 αφορούν στο τέλος επιτηδεύματος από την αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζονται από την ύπαρξη εσόδων από άλλες πηγές εισοδήματος. Ομοίως, δεν επηρεάζουν την υποχρέωση σε τέλος επιτηδεύματος λόγω της άσκησης λοιπών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Επομένως, στην περίπτωση που ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα ταυτόχρονα με αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά σε διαφορετικές εγκαταστάσεις, η εξαίρεση της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του ν.4577/2018 εφαρμόζεται για την εγκατάσταση στην οποία ασκείται η αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Εάν διαπιστωθεί από τον φορολογούμενο ότι έχει υπολογιστεί τέλος επιτηδεύματος για εγκατάσταση όπου ασκείται αγροτική δραστηριότητα ενώ εμπίπτει στην παραπάνω εξαίρεση, τότε δεν προβαίνει σε οριστικοποίηση της δήλωσής του, αλλά την υποβάλει με επιφύλαξη, προκειμένου η εκκαθάρισή της να ολοκληρωθεί από τη Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Α.1041/2019 απόφαση του Διοικητή ΑΑΔΕ.
Αντίθετα, στην περίπτωση που ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα ταυτόχρονα με αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα στην ίδια όμως εγκατάσταση (όπου κατά πάγια θέση της Διοίκησης, επιβάλλεται ένα τέλος επιτηδεύματος, μη λογιζόμενης της δεύτερης αυτής δραστηριότητας ως υποκαταστήματος), παραμένει η υποχρέωση σε τέλος επιτηδεύματος λόγω άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, μη εφαρμοζομένων των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του ν.4577/2018 περί εξαίρεσης από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για την αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.
5. Τέλος, στην απαλλακτική διάταξη του άρθρου 17 του ν. 4577/2018 δεν εμπίπτουν τα μέλη αγροτικού συνεταιρισμού (Α.Σ.) που δεν είναι φυσικά πρόσωπα, ήτοι τα πρόσωπα του δεύτερου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 4384/2016 (άλλα νομικά πρόσωπα που η δραστηριότητά τους είναι αποκλειστικά αγροτική σε έναν τουλάχιστον από τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας και εξυπηρετούνται από τις δραστηριότητες του Α.Σ.).
Επισημαίνεται ότι εάν τα μέλη του Α.Σ. λειτουργούν με τη μορφή Α.Σ., αυτά απαλλάσσονται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος με βάση τα ειδικότερα αναφερόμενα κατωτέρω.
Α2. Αγροτικοί συνεταιρισμοί (Α.Σ.)
Από το φορολογικό έτος 2018 και μετά εξαιρούνται ρητά από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 31 του ν.3986/2011, όπως ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με την παρ. 2 του άρθρου 17 του ν.4577/2018. Για τη μη επιβολή του τέλους επιτηδεύματος στους αγροτικούς συνεταιρισμούς κατά την εκκαθάριση της αντίστοιχης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί η ανάλογη απεικόνιση των εν λόγω προσώπων στο υποσύστημα Μητρώου στο TAXIS.
Δείτε αναλυτικά :
-
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΑΔΑ:ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑI.ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣΤΜΗΜΑΤΑ Β΄, Α΄II. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & ΑΝΘΡ. ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ– ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣΤΜΗΜΑΤΑ Α΄, Ζ΄, Θ’– ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝΤΜΗΜΑ Δ’Αθήνα, 8 Ιουλίου 2019ΘΕΜΑ: Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 17 τουν.4577/2018 (ΦΕΚ Α΄ 199), αναφορικά με την τροποποίηση του άρθρου 31 τουν.3986/2011 περί επιβολής του τέλους επιτηδεύματος.Σε συνέχεια της ΠΟΛ.1235/2018 εγκυκλίου, με την οποία κοινοποιήθηκαν οι διατάξειςτου άρθρου 17 του ν.4577/2018, σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθήκαι ομοιόμορφη εφαρμογή τους:Με τις διατάξεις του τέταρτου εδαφίου της παρ.3 του άρθρου 31 του ν.3986/2011,όπως αυτές ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με την παρ. 2 του άρθρου 17 τουν.4577/2018, ορίζεται ότι από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής εξαιρούνται απότην υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες – μέλη αγροτικώνσυνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016 (Α΄78), οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι σχολικοί συνεταιρισμοί του άρθρου 46 του ν.1566/1985 (Α΄ 167), οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφήΚοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, καθώς και οιεπιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευσηή αδράνεια. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικόέτος εφαρμόζεται αναλογικά η παράγραφος 2 του άρθρου 31 του ν.3986/2011.Ειδικότερα:Α. Αγροτικοί συνεταιρισμοί (Α.Σ.) και αγρότες – μέλη αυτώνΑ1. Αγρότες – μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών (Α.Σ.)1. Από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής εξαιρούνται από την επιβολή τουτέλους επιτηδεύματος οι αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τιςπροϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν.4384/2016.2. Ο έλεγχος των προϋποθέσεων αυτών και η απαραίτητη για την εφαρμογή τηςανωτέρω διάταξης πιστοποίηση των μελών αγροτικών συνεταιρισμών γίνεται από τοΥπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα, λαμβάνονται υπόψη ταδεδομένα του ηλεκτρονικού αρχείου που αποστέλλει το Υπουργείο ΑγροτικήςΑνάπτυξης και Τροφίμων στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και με το οποίο πιστοποιούνται ταμέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 τουν.4384/2016.3. Περαιτέρω και δεδομένου ότι με βάση τη γραμματική διατύπωση της ανωτέρωδιάταξης εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος όσοι κατάτη διάρκεια του έτους 2018 είναι ταυτόχρονα αγρότες και μέλη αγροτικώνσυνεταιρισμών (που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016), ηιδιότητα του μέλους αγροτικού συνεταιρισμού (όπως αυτή πιστοποιείται από τοαρμόδιο Υπουργείο) συσχετίζεται με τον όρο του αγρότη ο οποίος για τις ανάγκες τουΚώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αντιστοιχεί στην «άσκηση αγροτικήςεπιχειρηματικής δραστηριότητας» (παρ. 1 του άρθρου 21 του ν.4172/2013) όπως αυτήπροσδιορίζεται από τις κείμενες διατάξεις.4. Οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του ν.4577/2018 αφορούν στοτέλος επιτηδεύματος από την αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και σε καμίαπερίπτωση δεν επηρεάζονται από την ύπαρξη εσόδων από άλλες πηγές εισοδήματος.Ομοίως, δεν επηρεάζουν την υποχρέωση σε τέλος επιτηδεύματος λόγω της άσκησηςλοιπών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Επομένως, στην περίπτωση που ασκείταιεπιχειρηματική δραστηριότητα ταυτόχρονα με αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα,αλλά σε διαφορετικές εγκαταστάσεις, η εξαίρεση της παραγράφου 2 του άρθρου 17του ν.4577/2018 εφαρμόζεται για την εγκατάσταση στην οποία ασκείται η αγροτικήεπιχειρηματική δραστηριότητα. Εάν διαπιστωθεί από τον φορολογούμενο ότι έχειυπολογιστεί τέλος επιτηδεύματος για εγκατάσταση όπου ασκείται αγροτικήδραστηριότητα ενώ εμπίπτει στην παραπάνω εξαίρεση, τότε δεν προβαίνει σεοριστικοποίηση της δήλωσής του, αλλά την υποβάλει με επιφύλαξη, προκειμένου ηεκκαθάρισή της να ολοκληρωθεί από τη Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με τα οριζόμενα στηνΑ.1041/2019 απόφαση του Διοικητή ΑΑΔΕ.Αντίθετα, στην περίπτωση που ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα ταυτόχρονα μεαγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα στην ίδια όμως εγκατάσταση (όπου κατάπάγια θέση της Διοίκησης, επιβάλλεται ένα τέλος επιτηδεύματος, μη λογιζόμενης τηςδεύτερης αυτής δραστηριότητας ως υποκαταστήματος), παραμένει η υποχρέωση σετέλος επιτηδεύματος λόγω άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, μηεφαρμοζομένων των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του ν.4577/2018περί εξαίρεσης από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για την αγροτικήεπιχειρηματική δραστηριότητα.5. Τέλος, στην απαλλακτική διάταξη του άρθρου 17 του ν. 4577/2018 δενεμπίπτουν τα μέλη αγροτικού συνεταιρισμού (Α.Σ.) που δεν είναι φυσικά πρόσωπα,ήτοι τα πρόσωπα του δεύτερου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 4384/2016(άλλα νομικά πρόσωπα που η δραστηριότητά τους είναι αποκλειστικά αγροτική σεέναν τουλάχιστον από τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας και εξυπηρετούνται απότις δραστηριότητες του Α.Σ.). Επισημαίνεται ότι εάν τα μέλη του Α.Σ. λειτουργούν με τημορφή Α.Σ., αυτά απαλλάσσονται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος με βάσητα ειδικότερα αναφερόμενα κατωτέρω.Α2. Αγροτικοί συνεταιρισμοί (Α.Σ.)Από το φορολογικό έτος 2018 και μετά εξαιρούνται ρητά από την υποχρέωσηκαταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, σύμφωνα με τιςδιατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 31 του ν.3986/2011, όπως ισχύουν μετά τηναντικατάστασή τους με την παρ. 2 του άρθρου 17 του ν.4577/2018. Για τη μη επιβολήτου τέλους επιτηδεύματος στους αγροτικούς συνεταιρισμούς κατά την εκκαθάριση τηςαντίστοιχης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικώνοντοτήτων, θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί η ανάλογη απεικόνιση των εν λόγωπροσώπων στο υποσύστημα Μητρώου στο TAXIS.Β. Σχολικοί συνεταιρισμοί του άρθρου 46 του ν.1566/19851. Με την ΠΟΛ.1216/2018 εγκύκλιό μας είχε διευκρινιστεί ότι οι σχολικοί συνεταιρισμοίτου άρθρου 46 του ν.1566/1985 συστήνονται ως ελεύθερη ένωση των μαθητών,σκοπός των οποίων είναι η διαπαιδαγώγηση τωνμαθητών σχετικά με τις αρχές τηςαλληλοβοήθειας, της συνεργασίας, της κοινωνικής ευθύνης κ.λπ., αλλά και εν γένει ηεμπέδωση των αρχών της συλλογικότητας και ως εκ τούτου, προέχει ο μηκερδοσκοπικός χαρακτήρας τους, ανεξάρτητα από την υποχρέωση σύστασής τους μετη μορφή του συνεταιρισμού, η οποία απορρέει από τις διατάξεις της νομοθεσίας πουτους διέπει. Κατά συνέπεια, τα εν λόγω πρόσωπα για φορολογικούς σκοπούςαποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σταοποία δεν επιβάλλεται το τέλος επιτηδεύματος του ν.3986/2011.2. Με την αντικατασταθείσα διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 31 του ν.3986/2011ορίζεται πλέον και ρητώς στην κείμενη νομοθεσία η απαλλαγή των σχολικώνσυνεταιρισμών από το τέλος επιτηδεύματος, η οποία ισχύει από το φορολογικό έτος2018 και εφεξής.3. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση μη ορθής απεικόνισης των εν λόγω προσώπωνστο υποσύστημα Μητρώου (ήτοι, για παράδειγμα με τη νομική μορφή τουσυνεταιρισμού αντί του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικούχαρακτήρα), για τη σχετική διόρθωση τα εν λόγω πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουνσε υπάλληλο του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξηςτης Δ.Ο.Υ. δήλωση μεταβολής, χωρίς την επιβολή κυρώσεων. Οι σχολικοίσυνεταιρισμοί που δεν έχουν προβεί στην διορθωτική αυτή ενέργεια μέχρι τηνυποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, ειδικά για τοεν λόγω έτος θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 011 του εντύπου Ε3 ώστε νατύχουν της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος(σχετ. η Ε.2026/2019 εγκύκλιος ΑΑΔΕ).Γ. Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή ΚοινωνικήςΣυνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων1. Με τις διατάξεις του άρθρου 31, όπως αυτές ίσχυαν πριν την τροποποίησή τους μετο άρθρο 17 του ν.4577/2018, οριζόταν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος για τιςΚοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων σεπεντακόσια (500) ευρώ ετησίως, ενώ εξαιρούνταν οι Φορείς για τους οποίους δενείχαν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών τους.2. Από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής εξαιρούνται γενικώς από την υποχρέωσηκαταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι Φορείς Κοινωνικής και ΑλληλέγγυαςΟικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή ΣυνεταιρισμούΕργαζομένων. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου για τη νομοτεχνική τακτοποίηση τηςδιάταξης, με την παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4577/2018 καταργήθηκε το α’ εδάφιο τηςπερ. ε’ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν.3986/2011, σχετικά με την υποχρέωσηκαταβολής τέλους επιτηδεύματος 500 ευρώ από τις Κοινωνικές ΣυνεταιριστικέςΕπιχειρήσεις και τους ΣυνεταιρισμούςΕργαζομένων.3. Στους Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που εξαιρούνται από τηνεπιβολή του τέλους επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2018 και εφεξήςπεριλαμβάνονται, εκτός από τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις πουπεριγράφονται στο άρθρο 14 του ν.4430/2016 και τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένωνπου περιγράφονται στο άρθρο 24 του ίδιου νόμου, και οι Κοινωνικοί ΣυνεταιρισμοίΠεριορισμένης Ευθύνης του άρθρου 12 του ν.2716/1999, καθόσον με τις διατάξεις τουάρθρου 14 του ν.4430/2016 ορίζεται ρητά ότι οι εν λόγω Συνεταιρισμοί θεωρούνταιαυτοδικαίως Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης. Υπενθυμίζεται ότιηεξαίρεση από το τέλος επιτηδεύματος καταλαμβάνει τους φορείς με τις πιο πάνωμορφές που είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής καιΑλληλέγγυας Οικονομίας του ν.4430/2016 (σχετ. το αριθ. ΔΕΑΦ 1136426 ΕΞ2018/17.9.2018 έγγραφό μας σχετικά με τη μη επιβολή τέλους επιτηδεύματος στουςΦορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας για τα πέντε (5) έτη από την πρώτηέναρξη εργασιών τους και η Ε. 2023/2019 εγκύκλιός μας).Δ. Επιχειρήσεις σε θέση αδράνειας/εκκαθάρισης/πτώχευσης1. Με τις τροποποιούμενες διατάξεις του τέταρτου εδαφίου της παρ.3 του άρθρου 31του ν.3986/2011 ορίζεται ότι από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής εξαιρούνται απότην υποχρέωση καταβολής τέλους οι επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής πουβρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια, ενώ σε περίπτωση που η αδράνειαδεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος εφαρμόζεται αναλογικά ηπαράγραφος 2 του άρθρου 31 του ν.3986/2011, σύμφωνα με την οποία, σεπερίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματοςπεριορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης τουεπαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) ημερών λογίζεται ωςμήνας.2. Ενόψει των ανωτέρω και δεδομένου ότι σύμφωνα το άρθρο 4 της ΠΟΛ. 1167/2.8.11Α.Υ.Ο., με την οποία καθορίσθηκαν τα ειδικότερα θέματα για τη βεβαίωση καιείσπραξη του τέλους επιτηδεύματος, καθώς και λοιπά θέματα για την εφαρμογή τωνδιατάξεων των άρθρων 29–31 του ν. 3986/2011, ο υπολογισμός του τέλουςεπιτηδεύματος γίνεται με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο, οι διατάξεις τηςπροηγούμενης παραγράφου ισχύουν εφόσον έχει υποβληθεί στο Τμήμα Μητρώου τηςαρμόδιας Δ.Ο.Υ. δήλωση μεταβολής τηςθέσηςτης επιχείρησης σε αδράνεια,εκκαθάριση ή πτώχευση. Συνεπώς, από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής η μηάσκηση δραστηριότητας δεν διαπιστώνεται πλέον μόνο με υποβληθείσα δήλωσηδιακοπής στη Δ.Ο.Υ. αλλά και με δήλωση μεταβολής θέσης σε αδράνεια, εκκαθάρισηή πτώχευση.Δ1. Επιχειρήσεις σε κατάσταση αδράνειας1. Σε περίπτωση δήλωσης μεταβολής λόγω θέσης της επιχείρησης σε κατάστασηαδράνειας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται για τους μήνες τηςχρήσης που η επιχείρηση είναι ενεργή και ασκεί την επιχειρηματική τηςδραστηριότητα. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) ημερών λογίζεταιως μήνας.2. Τα ανωτέρω ισχύουν για τα φορολογικά έτη 2018 και εφεξής, ήτοι για τα φορολογικάέτη που εκκινούν από 1.1.2018 και μετά (σχετ. Ε.2046/2019 εγκύκλιος της Α.Α.Δ.Ε.σχετικά με την εφαρμογή του μειωμένου φορολογικού συντελεστή και τονπροσδιορισμό του φορολογικού έτους στις περιπτώσεις φορολογικών ετών που δενταυτίζονται με το ημερολογιακό έτος) και εφαρμόζονται, αντίστοιχα, και σταυποκαταστήματα των επιχειρήσεων που έχουν προβεί σε δήλωση μεταβολής θέσηςσε αδράνεια.3. Σύμφωνα με το άρθρο 7 της απόφασης ΠΟΛ. 1006/31.12.2013, οι επιχειρήσειςυποχρεούνται να δηλώσουν εντός 30 ημερών από τη θέση της επιχείρησης σεαδράνεια τη μεταβολή αυτή, καθώς και την επαναλειτουργία της.Επισημαίνεται ότι, ειδικά στις περιπτώσεις που ο χρόνος θέσης της επιχείρησης σεαδράνεια είναι προγενέστερος από τη δήλωση μεταβολής, θα πρέπει να ελέγχεται καιτο πραγματικό γεγονός της θέσης σε αδράνεια, λαμβάνοντας υπόψη, ενδεικτικά, ότιεπιχείρηση που είναι σε αδράνεια δεν απασχολεί προσωπικό, δεν αγοράζειεμπορεύματα ή πρώτες ύλες και δεν πουλάει αγαθά ούτε παρέχει υπηρεσίες, ενώ οισυναλλαγές της περιορίζονται στην πραγματοποίηση πάγιων ή έκτακτων δαπανώνλειτουργίας (π.χ. πληρωμή ενοικίου).Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις που με βάση τα στοιχεία του Μητρώου μιαεπιχείρηση έχει τεθεί σε αδράνεια ενώ από τον έλεγχο διαπιστωθεί η τυχόν άσκησηεπιχειρηματικής δραστηριότητας αυτής, θα επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος για τουςμήνες λειτουργίας της. Στην περίπτωση αυτή προωθείται η σχετική έκθεση ελέγχουστον υπάλληλο του τμήματος ή γραφείου Διοικητικής και ΜηχανογραφικήςΥποστήριξης της Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει οφορολογούμενος, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, προκειμένου με οίκοθενενέργειες να προβεί στην καταχώρηση της μεταβολής που αφορά στηνεπαναλειτουργία της επιχείρησης, με ημερομηνία μεταβολής την ημερομηνία που έχειδιαπιστωθεί από πραγματικά περιστατικά, όπως προκύπτει από τη σχετική έκθεσηελέγχου. Με την καταχώρηση της εν λόγω μεταβολής επιβάλλονται στοφορολογούμενο και οι κυρώσεις περί μη υποβολής δήλωσης πληροφοριακούχαρακτήρα του άρθρου 54 του ν. 4174/2013(Α΄140) όπως ισχύει, σύμφωνα με τιςδιευκρινίσεις που έχουν δοθεί με την ΠΟΛ. 1252/20.11.2015 εγκύκλιο.Για την καλύτερη κατανόηση των ανωτέρω, παραθέτουμε τα ακόλουθα παραδείγματα:α. Ατομική επιχείρηση που τίθεται σε αδράνεια με ημερομηνία 15.9.2018, για τοφορολογικό έτος 2018 θα της επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος ποσού 433,33€ (650€ x8/12).β. Ανώνυμη εταιρεία με έδρα στην Αθήνα, της οποίας το φορολογικό έτος λήγει στις30.6.2019 και τίθεται σε αδράνεια την 1.4.2019, για το φορολογικό έτος 2018 θα τηςεπιβληθεί τέλος επιτηδεύματος ποσού 750€ (1000€ x 9/12). Ωστόσο, εάν η ίδια εταιρίαέχει τεθεί σε αδράνεια από την 1.4.2018, ειδικά για το φορολογικό έτος 2017(1.7.2017-30.6.2018) θα της επιβληθεί το ποσό των 1000€, δεδομένου ότι ησυγκεκριμένη διάταξη έχει εφαρμογή για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από το 2018και εφεξής.Δ2. Επιχειρήσεις σε εκκαθάριση1. Στις περιπτώσεις που μία επιχείρηση έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης, ηαπαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος εφαρμόζεται στις προσωρινές δηλώσεις πουυποβάλλονται για τα φορολογικά έτη 2018 και εφεξής, ήτοι για τα φορολογικά έτη πουεκκινούν από 1.1.2018 και μετά (σχετ. Ε.2046/2019 εγκύκλιος ΑΑΔΕ).2. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τις περιπτώσεις που τα αποκτώμενα κατά την περίοδοτης εκκαθάρισης εισοδήματα συμπεριλαμβάνονται μόνο στην οριστική δήλωση (είτεόταν η εκκαθάριση δεν διαρκεί πέραν του έτους, είτε για την τελευταία περίοδο μέχριτη λήξη της εκκαθάρισης που δεν καταλαμβάνεται από την τελευταία προσωρινήδήλωση).3. Για το φορολογικό έτος που έληξε πριν από την περίοδο της εκκαθάρισης το τέλοςεπιτηδεύματος επιβάλλεται αναλογικά με βάση τους μήνες της κανονικής λειτουργίαςτης επιχείρησης μέχρι τη θέση της σε εκκαθάριση.4. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται ανάλογα και στην περίπτωση της ειδικής εκκαθάρισηςτου άρθρου 145 του ν.4261/2014.Για την καλύτερη κατανόηση των ανωτέρω, παραθέτουμε τα ακόλουθα παραδείγματα:α. Ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία με έδρα στην Αθήνα τίθεται σε εκκαθάριση για τοχρονικό διάστημα από 14.5.2017 μέχρι 20.2.2020. Δεδομένου ότι η απαλλαγή από τοτέλος επιτηδεύματος άρχεται από το φορολογικό έτος 2018, κατά την υποβολή τηςπρώτης προσωρινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (για τα εισοδήματα του έτουςαπό 14.5.2017 έως 13.5.2018) θα της επιβληθεί το ποσό των 1000€, ενώ θα τύχειαπαλλαγής από το τέλος κατά την υποβολή της δεύτερης προσωρινής δήλωσης (γιατα εισοδήματα του έτους από 14.5.2018 έως 13.5.2019). Όσον αφορά στα λοιπάεισοδήματα της περιόδου 14.5.2019 – 20.2.2020, αυτά θα συμπεριληφθούν στηνοριστική δήλωση που θα υποβληθεί μέχρι τις 20.3.2020, μαζί με τα εισοδήματαολόκληρης της περιόδου της εκκαθάρισης, ενώ δε θα καταλογιστεί επί αυτών επιπλέονποσό τέλους επιτηδεύματος. Ειδικά για το φορολογικό έτος που έληξε πριν από τηνπερίοδο της εκκαθάρισης (π.χ. 1.1.2017 – 13.5.2017) και για το οποίο θα πρέπει ναυποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος έως τις 30.11.2017, θα της επιβληθείτέλος επιτηδεύματος ποσού 333,33€ (1000€ x 4/12).β. Σε περίπτωση που η εκκαθάριση της ημεδαπής εταιρείας δεν διαρκεί πέραν τουέτους, π.χ. από 14.5.2018 έως 20.2.2019, δεν επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος.Ωστόσο, εάν η εκκαθάριση διαρκούσε από 14.5.2017 έως 20.2.2018, κατά τηνυποβολή της οριστικής δήλωσης (φορολογικόέτος 2017) το τέλος θα επιβαλλόταναναλογικά για τους μήνες μέχρι τη λήξη της εκκαθάρισης και εν προκειμένω, θααντιστοιχούσε στο ποσό των 833,33€ (1000€ x 10/12), δεδομένου ότι η απαλλακτικήδιάταξη εφαρμόζεται για φορολογικά έτη από 1-1-2018 και μετά.γ. Ημεδαπή ανώνυμη εταιρία με έδρα στην Αθήνα και φορολογικό έτος που λήγει στις30.6, της οποίας ο χρόνος έναρξης της περιόδου εκκαθάρισης είναι την 1.5.2018, θατύχει απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος για όλες τις προσωρινές δηλώσεις πουθα υποβάλλει κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης και κατά συνέπεια, θα απαλλαχθεί καικατά την υποβολή της οριστικής δήλωσης, ενώ ειδικά για το φορολογικό έτος πουλήγει πριν από την περίοδο της εκκαθάρισης (1.7.2017 – 30.4.2018) θα επιβληθεί τοτέλος που αναλογεί στους μήνες της κανονικής λειτουργίας της πριν τεθεί σεεκκαθάριση, ήτοι το ποσό των 833,33€ (1000€ x 10/12).Δ3. Επιχειρήσεις σε κατάσταση πτώχευσης1. Με τις διατάξεις της περ. γ’ της παρ.1 του άρθρου 164 του ν.4548/2018 περίαναμόρφωσης του δικαίου των ανωνύμων εταιρειών ορίζεται ότι η εταιρεία λύεται μετην κήρυξή της σε πτώχευση (αντίστοιχες είναι οι διατάξεις της περ. γ’ της παρ.1 τουάρθρου 47α του προϊσχύοντος κ.ν.2190/1920).2. Δεδομένου ότι για φορολογικούς σκοπούς το στάδιο της εκκαθάρισης δεν διαφέρειεπί της ουσίας από αυτό της κήρυξης της εταιρείας σε κατάσταση πτώχευσης (σχετ. τααριθ. ΔΕΑΦ Β 1082314 ΕΞ2016/30.5.2016 και 1086170/11128/Β0012/16.9.2009έγγραφά μας), για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν τεθεί σεκαθεστώς πτώχευσηςδιευκρινίζονται τα κάτωθι:α. Ως προς την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφαρμόζονταιανάλογα τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 68 του ν.4172/2013, ήτοι,η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβάλλεται μέσα σε ένα (1) μήνα από τη λήξητης πτώχευσης για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν κατά την περίοδο αυτή, ενώ σεπερίπτωση παράτασης της πτώχευσης πέραν του έτους υποβάλλεται προσωρινήδήλωση για τα εισοδήματα κάθε έτους μέσα σε ένα (1) μήνα από τη λήξη του,επιφυλασσομένης της υποβολής οριστικής δήλωσης συγχρόνως με τη λήξη τηςπτώχευσης (σχετ. ΠΟΛ. 1060/2015 εγκύκλιος).β. Ως προς την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, ισχύουντα αναφερόμενα στηνπροηγούμενη ενότητα της παρούσης (ενότητα Δ2 του παρόντος Κεφαλαίου Δ’), για ταφορολογικά έτη που εκκινούν από 1.1.2018 και μετά (σχετ. Ε.2046/2019 εγκύκλιοςΑΑΔΕ).3. Ειδικά για τις ατομικές επιχειρήσεις, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματοςεφαρμόζεται εφόσον ο φορολογούμενος περιέλθει σε κατάσταση πτώχευσης έστω καιγια μία μέρα εντός του φορολογικού έτους, αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος2018, δεδομένου ότι για τις εν λόγω επιχειρήσεις το φορολογικό έτος ταυτίζεται με τοημερολογιακό και σε κάθε περίπτωση υποβάλλεται μία (1) δήλωση για ολόκληρο τοέτος.Ε. Αντιμετώπιση υποβληθεισών δηλώσεων στις οποίες έχει υπολογισθεί τέλοςεπιτηδεύματος, ενώ εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 17 του ν.4577/2018α) Εάν δεν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων:Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίαςεισοδήματος φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, επίτων οποίων έχει εκ παραδρομής υπολογισθεί τέλος επιτηδεύματος, σε αντίθεση με ταανωτέρω αναφερόμενα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικέςδηλώσεις μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματοςΦ.Π./Ν.Π./Ν.Ο., για την έκδοση νέας πράξης προσδιορισμού του φόρου χωρίς τηνεπιβολή τέλους επιτηδεύματος και για την τυχόν επιστροφή αχρεωστήτωςκαταβληθέντων ποσών, χωρίςπεραιτέρω ενέργεια στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..β) Εάν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων:Αντιθέτως, εάν έχει ήδη παρέλθει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων (π.χ.προσωρινές δηλώσεις σε υπό εκκαθάριση επιχείρηση), για την έκδοση της νέαςπράξης προσδιορισμού του φόρου των νομικών προσώπων/οντοτήτων, χωρίς τηνεπιβολή κυρώσεων, θα πρέπει να υποβληθεί έγγραφο σχετικό αίτημα στην αρμόδιαΔ.Ο.Υ. για τη διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος και την επιστροφή των τυχόναχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών τέλους επιτηδεύματος.Για τις δηλώσεις των φυσικών προσώπων θα ακολουθηθεί η διαδικασία τηςπαραγράφου α’ της παρούσας ενότητας.Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε.ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣΑΔΑ: ΩΖΖΥ46ΜΠ3Ζ-ΚΣΛ
-
12ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ:Ι. ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ1. Αποδέκτες πίνακα Γ΄ (εκτός του αριθμού 2 αυτού)2. Κεντρική Υπηρεσία ΣΔΟΕ και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις της3. Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης4. Διεύθυνση Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών – Τμήμα Ε΄(με την παράκληση να αναρτηθεί στην Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη)ΙΙ. ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ1. Αποδέκτες πινάκων Α΄, Β΄, (εκτός των αριθ.1 και 2 αυτού), Ζ΄, Η΄, Θ΄, Ι΄, ΙΒ΄, ΙΓ΄, ΙΔ΄, ΙΕ΄,ΙΣΤ΄, ΙΖ΄, ΙΗ΄, ΙΘ΄, Κ΄, ΚΑ΄, ΚΒ΄ και ΚΓ΄2. Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γενική Γραμματεία Εμπορίου & ΠροστασίαςΚαταναλωτή, Γενική Δ/νση Αγοράς, Δ/νση Εταιρειών, Πλ. Κάνιγγος, Τ.Κ. 101 81, Αθήνα3. Υπουργείο Οικονομικών, Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ),Βουλής 7, Τ.Κ. 105 62, Αθήνα4. ΔΤΔ – Εγκεκριμένοι Οικονομικοί Φορείς5. Περιοδικό «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ»6. Γραφείο κ. Υπουργού Οικονομικών7. Γραφείο κ. Υφυπουργού ΟικονομικώνΙΙΙ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ1. Γραφείο κ. Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.2. Γραφείο κ. Γενικού Δ/ντή Φορολογικής Διοίκησης3. Γραφεία κ.κ. Γενικών Δ/ντών4. Δ/νση Νομικής Υποστήριξης5. Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού Μεταρρυθμιστικών Δράσεων και Επικοινωνίας6. Δ/νση Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας – Τμήματα Α΄, Β΄, Γ
Έρευνα της διαΝΕΟσις για τους Συνεταιρισμούς
” Γιατί δεν έχουν κυριαρχήσει στις παγκόσμιες αγορές τα εξαιρετικά προϊόντα της ελληνικής γης; Γιατί δεν καταναλώνουν όλοι τα υπέροχα ελληνικά ροδάκινα, ας πούμε; Γιατί δεν έχουν όλα τα τραπέζια του κόσμου το καταπληκτικό ελληνικό ελαιόλαδο; Μήπως υπάρχει μια χαμένη ευκαιρία εδώ; Μήπως ο ελληνικός αγροδιατροφικός τομέας δεν εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματά του όπως θα μπορούσε;”
Η σημασία του πρωτογενούς τομέα στην ελληνική οικονομία είναι μεγαλύτερη από ό,τι στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Ωστόσο ο τομέας αυτός εξακολουθεί να μαστίζεται από πολύ χαμηλή παραγωγικότητα και μικρή διείσδυση σε ξένες αγορές. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς θα μπορούσε η χώρα μας να διεκδικήσει μια καλύτερη θέση στην παγκόσμια αγροδιατροφική αγορά;
Η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις αναλύει ακριβώς αυτό το θέμα. Ομάδα ερευνητών υπό τον συντονισμό της Μαριάννας Σκυλακάκη, managing partner – Τόπος Συμβουλευτική, αναλύει τα μοντέλα συνεργατικότητας στον ελληνικό πρωτογενή τομέα, τεκμηριώνει τα αίτια της κατάρρευσής τους, αποτυπώνει τη νομοθετική και θεσμική πραγματικότητα στη χώρα μας, και συντάσσει ένα λεπτομερές σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει στη θεραπεία των παθογενειών που μαστίζουν τον χώρο, και θα επιτρέψουν σε υγιείς, νέου τύπου συνεργατικές δομές να αναπτυχθούν και να γίνουν ανταγωνιστικές διεθνώς.
Πού οφείλεται η υστέρηση;
Το μέγεθος των επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα είναι τόσο μικρό, που καθιστά την πλειοψηφία των ελληνικών μονάδων μη ανταγωνιστικές διεθνώς. Αλλά υπάρχουν και άλλα προβλήματα:
- 68 στρέμματα ο μέσος κλήρος (σχεδόν το 1/3 από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο)
- Οι περισσότερες από τις μισές εκμεταλλεύσεις έχουν μέγεθος μικρότερο από20 στρέμματα.
- Το 95% των επιχειρήσεων στον τομέα των τροφίμων έχουν λιγότερους από10 υπαλλήλους.
- Ο πρωτογενής τομέας αποδίδει σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ανά στρέμμα περίπου 60% λιγότερο από ό,τι ο αντίστοιχος τομέας στην Ιταλία.
- Οι ελληνικοί συνεταιρισμοί από τη δεκαετία του ?80 γνώρισαν διαρκείς πολιτικές παρεμβάσεις.
- Λιγότερο από το ένα πέμπτο των συνεταιρισμών είχαν έστω και υποτυπώδη οικονομική παρουσία.
- Οι αποτυχημένοι συνεταιρισμοί κατέληξαν να χρωστούν συνολικά το ιλιγγιώδες ποσό των 2,4 δισ ευρώ.
Δυστυχώς, η κατάρρευση του παλαιού συνεταιριστικού μοντέλου είχε συνέπειες τη δημιουργία τεράστιων χρεών, την απαξίωση των υποδομών που χρειάστηκαν δεκαετίες για να δημιουργηθούν, τη στροφή των αγροτών στην μαύρη οικονομία (μόλις 1,39 δισ. ευρώ ήταν το σύνολο των δηλωθέντων αγροτικών εισοδημάτων για το 2017) και την κατάρρευση της εμπιστοσύνης σε δομές συνεργατικότητας.
Το 2000 στη χώρα μας υπήρχαν τυπικά σχεδόν 6.500 συνεταιρισμοί με 750.000 μέλη που απασχολούσαν όμως λιγότερους από 10.000 εργαζομένους. Το 2015 μόνο 27 επιχειρήσεις που μεταποιούν προϊόντα του πρωτογενούς τομέα είχαν πωλήσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ και καμία μεταποιητική επιχείρηση δεν είχε πωλήσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ.
Ποια πρέπει να είναι η επόμενη μέρα;
Η έρευνα καταλήγει σε μια πλήρη και αναλυτική αποτύπωση των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να δοθούν νέα κίνητρα για τη δημιουργία μεγαλύτερων υγιών συνεργατικών δομών:
Οικονομικά κίνητρα για συμμετοχή σε συνεργατικά σχήματα (π.χ. κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος με την είσοδο σε ένα συνεργατικό σχήμα, ή προνομιακή πρόσβαση σε επιδοτήσεις του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και σε προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας).
Δημιουργία ενός νόμου-πλαισίου που δίνει στους συνεταιρισμούς την ευελιξία να καθορίζουν οι ίδιοι την οργάνωση και την επιχειρηματική τους κατεύθυνση. Το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να παραμένει σταθερό και να μην αλλάζει με κάθε νέα κυβέρνηση.
Δημιουργία ηλεκτρονικών εφαρμογών για τη διαχείριση της δραστηριότητας των συνεργατικών σχηματισμών και την επικοινωνία των μελών τους.
Κατάργηση της απαγόρευσης μεταβίβασης και διαπραγμάτευσης των συμβολαίων της συμβολαιακής γεωργίας σε δημοπρατήρια, χρηματαγορές ή χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Ελλάδας ή του εξωτερικού και δημιουργία μιας αντίστοιχης αγοράς στη χώρα μας.
Πρόγραμμα οικοδόμησης ικανοτήτων για τη δημιουργία συνεργατικών σχημάτων (προβολή επιτυχημένων σχημάτων, προώθηση θεσμών που θα λειτουργήσουν ως καταλύτες συνεργασίας και οργάνωση δράσεων που διευκολύνουν τη συνεργατικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια).
Δημιουργία προγραμμάτων που ενθαρρύνουν τη συνεργατικότητα και την εξωστρέφεια με την από κοινού αξιοποίηση δικτύων μάρκετινγκ και εμπορίας.
Δημιουργία ενός οργανισμού προώθησης της εξωστρέφειας στον αγροδιατροφικό τομέα, αντίστοιχου με τον ΣΕΤΕ στον τομέα του τουρισμού.
Αξιοποίηση των μέτρων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, ιδίως αυτών που αφορούν την κατάρτιση των αγροτών, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, τα συστήματα ποιότητας, τη βιολογική γεωργία κ.ά.
Λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της μαύρης οικονομίας, μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων μεν, αλλά και μέσω της οικοδόμησης ενός συστήματος ελέγχου του παραγόμενου εισοδήματος στη βάση των εισροών, σε συνδυασμό με τη μηχανογραφημένη γνώση για την τοπική παραγωγικότητα των συγκεκριμένων καλλιεργειών.
Αξιοποίηση του προγράμματος ενοικίασης δημόσιας γης για να ενθαρρυνθεί η αύξηση του μεγέθους των εκμεταλλεύσεων και η ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων.
Μέτρα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις νέες μορφές συνεργατικότητας, με ανάδειξη επιτυχημένων επιχειρηματικών προσπαθειών και ισχυρά κίνητρα.