Στη Βουλή η τροπολογία για απαλλαγή συνεταιρισμένων αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος

AGROTIS APALLAGI FOROLOGIKO

Κατατέθηκε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την απαλλαγή από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής τόσο των αγροτικών συνεταιρισμών όσο και των αγροτών- μελών τους από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2016/1148/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών σε ολόκληρη την Ένωση». Έρχεται δε ως συνέχεια της σχετικής εξαγγελίας που είχε κάνει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Η απαλλαγή, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, ισχύει ανεξάρτητα αν έχει παρέλθει ή όχι πενταετία από την πρώτη έναρξη εργασιών του συνεταιρισμένου αγρότη ή του συνεταιρισμού.

Από το τέλος επιτηδεύματος, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, απαλλάσσονται επίσης οι σχολικοί συνεταιρισμοί, οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων καθώς και τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που βρίσκονται σε κατάσταση εκκαθάρισης, πτώχευσης ή σε αδράνεια.

Η αιτιολογική έκθεση

«Άρθρο …

Τροποποίηση του άρθρου 31 του ν.3986/2011

Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παρ. 1 καταργείται η υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος 500€ από τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων, λαμβάνοντας υπόψη ότι με τη διάταξη της περίπτωσης β) εξαιρούνται γενικώς από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος οι εν λόγω φορείς.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παρ. 2 εξαιρούνται από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι σχολικοί συνεταιρισμοί του άρθρου 46 του ν. 1566/1985 (Α’ 167), οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων) καθώς και τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που βρίσκονται σε κατάσταση εκκαθάρισης πτώχευσης ή σε αδράνεια.

Στόχος της ρύθμισης είναι αφενός η παροχή φορολογικών κινήτρων για ένταξη σε συνεταιριστικές μορφές δραστηριότητας αλλά και για σύσταση αντίστοιχων νομικών οντοτήτων και, αφετέρου, η απαλλαγή από φορολογικά βάρη των φυσικών και νομικών προσώπων ή οντοτήτων που δεν ασκούν πλέον εν τοις πράγμασι επιχειρηματική δραστηριότητα».

Η προτεινόμενη ρύθμιση

«Άρθρο…

Τροποποίηση του άρθρου 31 του ν.3986/2011

Το άρθρο 31 του ν.3986/2011 (Α’ 152) τροποποιείται ως εξής:

1. Στην περίπτ. ε’ της παρ. 1 του άρθρου 31, προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:

«Από 1.1.2019 καταργείται η υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου.».

2. Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 31 αντικαθίσταται ως εξής:

«Από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους, οι αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016 (Α’ 78), οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι σχολικοί συνεταιρισμοί του άρθρου 46 του ν. 1566/1985 (Α’ 167), οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, καθώς και οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος, εφαρμόζεται αναλογικό η παρ. 2.».