Με κίνδυνο να μείνουν χωρίς εργάτες οι αγρότες όλης της χώρας.

 

Με κίνδυνο να μείνουν χωρίς εργάτες οι αγρότες όλης της χώρας.

Τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς εργάτες γης και κτηνοτροφίας αντιμετωπίζουν για ακόμα μια φορά οι Έλληνες αγρότες καθώς ο νόμος για μετακκλησεις αλλοδαπών έληξε στο τέλος του 2018 και ο νέος δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα. Έτσι όσοι αγρότες θέλουν να καλέσουν εργατικά χέρια από τρίτες χώρες όπως συνηθίζεται αδυνατούν ενώ σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται όσοι δήλωσαν τους εργάτες τους με το νόμο περί παράτυπων αλλοδαπών. Ο νόμος παράτυπα διαμένοντων αλλοδαπών έδινε το δικαίωμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους να δηλώσουν τον εργάτη που είχαν χωρίς χαρτιά να τον ασφαλίσουν κανονικά στον πρώην ΟΓΑ με την διαδικασία του εργοσημου για έξι μήνες και να ανανεώνουν κάθε εξάμηνο. Ο νόμος αυτός τελείωσε μαζί με τις μετακκλησεις αλλοδαπών το 2018 με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες και είτε να μένουν χωρίς εργατικά χέρια είτε σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία να επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις και να συλλαμβάνει τόσο τους αλλοδαπούς εργάτες όσοι και τους αγρότες εργοδότες .

Πληροφορίες του agrotes.eu αναφέρουν ότι ο νόμος θα είναι σε ισχύ μέχρι το Μάρτιο με μια αλλαγή που θα επηρεάσει πολύ την όλη διαδικασία. Όπως αναφέρουν κάποιοι οι παράτυπα διαμένοντες θα έχουν το δικαίωμα να ανανεώσουν μόνο έως τρεις φορές και μετά θα χάνουν το δικαίωμα και θα γίνανε στην πατρίδα τους βάζοντας τους αγρότες σε αναζητήσει νέου προσωπικού όταν η διαδικασία της μετακκλησης είναι αδύνατη.

Με ανησυχία περιμένουν τον νέο νόμο εκατοντάδες αγρότες που μας εκφράζουν την ανησυχία τους για την καθυστέρηση του νόμου καθώς όπως μας είπε ένας κτηνοτρόφος τώρα είναι η εποχή που τους έχουν μεγάλη ανάγκη και έχουν έρθει σε αδιέξοδο.

Ας ελπίσουμε το υπουργείο να μην καθυστερήσει άλλο την διαδικασία που ας μην ξεχνάμε έφερε πολλά χρήματα στα άδεια ασφαλιστικά ταμεία της χώρας .