Αγροτικά προϊόντα, στο 13%, και τα άνθη

Στις 28 Ιουλίου 2017, η Ελληνική Βουλή, ψήφισε τον νόμο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις», στην ΡΞ/28-7-2017 Ολομέλειά της. Το άρθρο 10 «Τροποποίηση Κώδικα ΦΠΑ» στην παράγραφο 1, αναφέρει «Μετά την παράγραφο 7 του Κεφαλαίου Α΄ «ΑΓΑΘΑ» του Παραρτήματος III του ν.2859/2000 (Α΄248), προστίθεται νέα παράγραφος 7α ως εξής: «7α. Άνθη και μπουμπούκια ανθέων, κομμένα, για ανθοδέσμες ή διακοσμήσεις, νωπά. Φυλλώματα, φύλλα, κλαδιά και άλλα μέρη φυτών, χωρίς άνθη ούτε μπουμπούκια ανθέων, και πρασινάδες, βρύα και λειχήνες, για ανθοδέσμες ή διακοσμήσεις, νωπά. (Δ.Κ. ΕΧ 0603 και ΕΧ 0604)». Με αυτή την διατύπωση τα δρεπτά άνθη και οι πρασινάδες επανέρχονται στα αγροτικά προϊόντα και στον ΦΠΑ 13%.
Στις 16 Ιουλίου 2015, μέσα στην δίνη των ραγδαίων εξελίξεων στην πολιτικοοικονομική ζωή του τόπου, εκ παραδρομής, ή/και λόγω ανυπαρξίας επαρκούς αγροτικής εκπροσώπησης, ψηφίσθηκε ο νόμος 4334/2015 που ενέταξε όλα στον κανονικό ΦΠΑ (23% τότε και 24% σήμερα), εκτός από τα αγροτικά προϊόντα, όπου δεν περιελήφθησαν τα δρεπτά άνθη και πρασινάδες.
Ο Αγροτικός Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Αθηνών-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από την διετή «τιμωρία του 24%».
Ο Αγροτικός Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Αθηνών-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ, χωρίς κορώνες και φασαρίες, μεθοδικά ενημέρωσε στις 23/2/2017 τον Σύμβουλο του ΥπΑΑΤ κ Α. Μπακούρο και τον Γενικό Γραμματέα ΥπΑΑΤ κ Ν. Αντώνογλου, στις 3/5/2017 τον Υφυπουργό ΑΑΤ κ Β. Κόκκαλη, στις27/5/2017 ξεναγήσαμε στις εγκαταστάσεις της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΝΘΑΓΟΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ τον κ Α. Μπακούρο (Σύμβουλο ΥπΑΑΤ), στις 14/6/2017 μας δέχθηκε σε ακρόαση η Υφυπουργός Οικονομικών κα Κ. Παπανάτσιου, στις 4/7/2017 ενημερώσαμε για όλα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ Ε. Αποστόλου, στις 21/7/2017 ξεκίνησε η προσπάθεια ενημέρωσης όλων των Βουλευτών, που εκλέγονται στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι αγρότες-ανθοπαραγωγοί μέλη του Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ, με την Βουλευτή κα Γ. Μαρτίνου (ΝΔ) και τον Βουλευτή κ Γ. Γκιόκα (ΚΚΕ) να είναι οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας, στις 25/7/2017 η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προσκάλεσε τον κ Α. Κελμάγερ και Δ. Μιχαηλίδη για να την ενημερώσουν για το συγκεκριμένο άρθρο 10, στις 28/7/2017 η Ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής με εισηγητή τον Βουλευτή της πλειοψηφίας κ Κ. Παυλίδη ψήφισε τον Νόμο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις», όπου στο άρθρο 10, αποκατέστησε την διετή «εκ παραδρομής» αδικία.
Ακόμα και ο αγορητής της μειοψηφίας (Βουλευτής κ Γ. Κουτσούκος) είπε στην Βουλή: «Θα ψηφίσουμε, επίσης, τις διατάξεις που διορθώνουν τα δικά σας ημαρτημένα. Θα το υποστηρίξουμε κι αυτό. Είναι ανάγκη, όμως, να έρχεται ο άνθρωπος (υπονοώντας τον Πρόεδρο κ Α. Κελμάγερ) εδώ πέρα με τη γλάστρα, για να μας λέει ότι αυτά τα άνθη έχουν 13% κι άμα τα κόψουμε, τα δρεπτά άνθη δηλαδή, είναι στο 24% και πρέπει να το λύσουμε;»
Είναι μια γνωστή συμπεριφορά ότι η αποτυχία είναι συνήθως «ορφανή» ενώ για μια επιτυχία ερίζουν πολλοί «πατεράδες». Ο Αγροτικός Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Αθηνών-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ (Ανθέων 21, Προμπονά, Άνω Πατήσια, Αθήνα) με το σημερινό του Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από τους Αθανάσιος Κελμάγερ (Πρόεδρος), Άγγελος Αγγελόπουλος (Αντιπρόεδρος), Κώστας Ηρειώτης (Ταμίας), Χρήστος Φλεριανός (Γραμματέας), Γιάννης Παπαλεξανδράκης, Σταύρος Κιτάντης & Αλέξανδρος Μόσχος,ευχαριστεί όλους όσους άκουσαν τα συγκροτημένα επιχειρήματά του, και ανταποκρίθηκαν στα όρια των αρμοδιοτήτων τους ή/& των δυνατοτήτων τους, στην αποκατάσταση της αδικίας. Τα μέλη του ΔΣ του ΑΑΣΑ-ΚΑΑ είναι ικανοποιημένα να μπορούν να ανταποκρίνονται στον πολλαπλό ρόλο τους, και ως παραγωγοί, και ως οιονεί γεωτεχνικοί, και ως τεχνικοί, και ως αγροεργάτες, και ως λογιστές, και ως μεταφορείς, και ως πωλητές, και ως οικογενειάρχες, και ως μέλη της κοινωνίας, και ως συλλογικά υπεύθυνοι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού μας.
Ο Αγροτικός Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Αθηνών-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ προσκαλεί όλους να συμμετέχουν ενεργά στις συμμετοχικές επιλογές της εκλεγμένης από όλους συλλογικότητας, εδώ και 55 χρόνια, συνεχώς, στο ίδιο μέρος, στον Προμπονά, στα Άνω Πατήσια, Αθηνών, όπου συναντάμε αγρότες-ανθοπαραγωγούς από τον Μαραθώνα, από το Μενίδι, από τα Μέγαρα, από την Τροιζήνα, από την Ιεράπετρα, από την Κώ και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Μόνο η οργανωμένη συλλογική, συμμετοχική, συνεταιριστική προσπάθεια μπορεί να αποδώσει και να φέρει τα καλύτερα επιθυμητά αποτελέσματα.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ της 19/7/2017 ήδη τέθηκαν μερικές μελλοντικές προτεραιότητες για όσους πιστεύουν στην συλλογικό προσανατολισμό των προσπαθειών του κάθε ενός αγρότη-ανθοπαραγωγού, που είναι:
1.  Η υποστήριξη συλλογικής συνεταιριστικής δράσης και μέσω φορολογίας εισοδήματος οδηγεί στην σκέψη ότι οι φορείς κοινωνικής οικονομίας θα έπρεπε να εξαντλούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αυτοτελώς με το 10% της φορολόγησης του εισοδήματος του φορέα κοινωνικής οικονομίας στον οποίο μετέχουν.
2.  Η ανάγκη για αναστροφή του δραματικού 80-20 (80% εισαγόμενα και μόνο το 20% από Ελληνική παραγωγή) στην αγορά των δρεπτών ανθέων και πρασινάδων, πρέπει να διερευνηθεί εάν μπορεί να στηριχθεί επαρκώς με διαφοροποίηση, ίσως δίνοντας έμφαση σε Ελληνικά Ενδημικά Αυτόχθονα Ανθη ως πιλοτικό έργο στο ΠΑΑ 2014-2020.
3.  Ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων με λειτουργία πιο σύγχρονου δημοπρατηρίου δρεπτών ανθέων και πρασινάδων, ίσως και με προσανατολισμό στην δημιουργία προυποθέσεων λειτουργίας HUBδρεπτών ανθέων και πρασινάδων για τα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή, είναι μια σημαντική μελλοντική προοπτική.
4.  Οι Ομάδες Παραγωγών είναι μια πολύ καλή προοπτική και εξετάζεται.
Ο Αγροτικός Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Αθηνών-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ επιθυμεί να διερευνήσει τις μακροπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές των δρεπτών ανθέων & πρασινάδων σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους στο πολλαπλασιαστικό υλικό, στην εμπορία και στην λιανική και με σταθερές συνεργασίες άλλα και στο Συνέδριο Ελλήνων Ανθοπαραγωγών που σχεδιάζεται να γίνει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στην Αθήνα, στις 11 Οκτ 2017. Όλοι μπορούν να συμβάλλουν
Για τον ΑΑΣΑ-ΚΑΑ,, Αθανάσιος Κελμάγιερ, 6932381604