Επίσκεψη Μελέτης Ανθοπαραγωγών στην Καλαμάτα

Πραγματοποιήθηκε Επίσκεψη Μελέτης του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ (Ανθέων 21, Άνω Πατήσια, 11143 ΑΘΗΝΑ, 210 2584680) στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πελοποννήσου, Τμήμα Ανθοκομίας στην Καλαμάτα, στις 19-10-2017, στο πλαίσιο των καθιερωμένων εκδηλώσεων.

Οι δεκαπέντε ανθοπαραγωγοί έκαναν την προγραμματισμένη Επίσκεψη Μελέτης στην εναγώνια προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών να προσεγγίσει τις σύγχρονες εξελίξεις για τα δρεπτά άνθη και τις πρασινάδες που παράγουν οι Έλληνες Ανθοπαραγωγοί.

Στο 2,5 ωρών ταξίδι με το μικρό πούλμαν, που κάλυψαν οικονομικά οι ίδιοι οι ανθοπαραγωγοί, στο πρόσφατο δόγμα: «αδαπάνως για τον Συνεταιρισμό», έγιναν πολύ παραγωγικές συζητήσεις με τον πρόεδρο, Αθανάσιο Κελμάγερ και τους συμμετέχοντες. Μοιάζει σαν να επιβεβαιώνεται ο ποιητής που έλεγε «σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος». Μοιάζει σαν το κοινό ταξίδι να επενεργεί θετικά για δημιουργικές σκέψεις.

Με την Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών στις 25 Οκτωβρίου 2017, μέσα στην Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών να είναι πολύ κοντά και να έχει πολύ σημαντικά θέματα για την συνέχιση της ανοδικής πορείας του Συνεταιρισμού, το κοινό ταξίδι από την Αθήνα μέχρι την Καλαμάτα, έδωσε την ευκαιρία για σωστή προσέγγιση προβλημάτων και προβληματισμών, για το συνεργατισμό και για το μέλλον των δρεπτών ανθέων, δηλαδή των κομμένων λουλουδιών.

Οι Επισκέψεις Μελέτης (study visit) είναι ένα δοκιμασμένο εργαλείο εμπλουτισμού γνώσεων και ανταλλαγής εμπειριών, με κατάλληλη προετοιμασία και συγκεκριμένους στόχους, καθώς και διερεύνησης νέων δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα σε χώρους έλλειψης συστηματικής μεταφοράς γνώσεων, τομείς έλλειψης εκπαίδευσης και χώρους έλλειψης επαγγελματικής κατάρτισης.

Το εργαλείο «Επισκέψεις Μελέτης» μοιάζει μονόδρομος, όταν λείπει παντελώς η σύνδεση έρευνας και ανάπτυξης με τους παραγωγούς πραγματικού πλούτου, όπως συμβαίνει στην ανθοπαραγωγή. Δεν υπήρχε  επαφή, ούτε καν αλληλογραφία των χώρων παραγωγής έρευνας (Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα) και των χώρων ανάπτυξης επίλυσης προβλημάτων (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ & άλλα ιδρύματα) με τους οργανωμένους αγρότες-ανθοπαραγωγούς.

Η νέα διοίκηση του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών μετά την πρώτη χρήση του 2016, ξεκίνησε συστηματική προσπάθεια προσέγγισης της έρευνας και των γεωργικών εφαρμογών, αλλά και προσπάθεια εξεύρεσης στοιχείων για τα δρεπτά άνθη και προσπάθεια αναδιοργάνωσης του 55 ετών Συνεταιρισμού στα Άνω Πατήσια με τους αγρότες ανθοπαραγωγούς.

Συζητώντας με τον κ. Αθανάσιο Κελμάγερ, πρόεδρο του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών είχαμε την ευκαιρία να καταγράψουμε τις συστηματικές προσπάθειες αναδιοργάνωσης του Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού και προετοιμασίας του συνόλου των αγροτών-ανθοπαραγωγών για μια νέα περίοδο.

Η Επίσκεψη Μελέτης της 19/10/2017, είχε προετοιμαστεί μετά από επίσκεψη του καθηγητή Αναστάσιου Δάρα στην Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών , μετά τις θερινές διακοπές και λίγο πριν την επίσκεψη του Ευάγγελου Αποστόλου, υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην Ανθαγορά (30/8/2017). Τότε συζητήθηκε η δυνατότητα στενότερης διερευνητικής συνεργασίας, η οποία ξεκίνησε με επίσημο αίτημα του Συνεταιρισμού προς το ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Το επόμενο βήμα ήταν η συνάντηση της Τετάρτης στις 27/9/2017, οπότε ο κ. Δάρας ενημέρωσε τα μέλη του Συνεταιρισμού για τις Μετασυλλεκτικές διαχειριστικές τεχνικές των δρεπτών ανθέων & πρασινάδων.

Στην Επίσκεψη Μελέτης, της 19/10/2017, σύντομες ενημερωτικές εισηγήσεις για τις εξελίξεις που έχουν σχέση με τα δρεπτά άνθη έκαναν οι:

 • Καθηγητές Δάρας Αναστάσιος, Κοστρίβα Άννα και Δρ. Κληρονόμου Δέσποινα για τις μετασυλλεκτικές φροντίδες των δρεπτών ανθέων & πρασινάδων
 • Καθηγητής Κώτσιρας Αναστάσιος για την Θρέψη ανθοκομικών καλλιεργειών και τα υδροπονικά συστήματα
 • Καθηγητής Σταθάς Γιώργος & Δρ Σκούρας Παναγιώτης για την Φυτοπροστασία ανθοκομικών
 • Καθηγητής Πετρόπουλος Δημήτριος (νεοεκλεγείς Αντιπρύτανης) για τα Οικονομοτεχνικά γεωργικών εκμεταλλεύσεων

οι οποίες εμπλουτίστηκαν με πολλές ερωταποκρίσεις και αμοιβαία ροή πληροφοριών.

Η επίσκεψη μελέτης στο ΤΕΙ ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο Εργαστήριο Μετασυλλεκτικής Διαχείρισης και Ποιότητας, στο Εντομοτροφείο για την φυτοπροστασία και στα Θερμοκήπια, όπου οι φοιτητές κάνουν τις έρευνές τους και τα project τους.

Η πολύ γόνιμη Επίσκεψη Μελέτης κατέγραψε και κάποιες καινούργιες προτάσεις όπως:

 • Υποστήριξη των «Κύκλων ανθοδετικής» (μια μορφή Σεμιναρίων), όπου το μεγαλύτερο έξοδο είναι τα λουλούδια. Θα μπορούσε το ΤΕΙ Πελοποννήσου να υποστηριχθεί από τις ανθοπαραγωγές των μελών του Συνεταιρισμού και το ΤΕΙ να κάνει κάποιους «κύκλους» στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ στα μέλη του Συνεταιρισμού.
 • Στην προετοιμαζόμενη «Ημέρα Ανθοπαραγωγού» την Τετάρτη, 22 Νοε 2017, στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ, θα μπορούσε να έλθει και το ΤΕΙ Πελοποννήσου, με προτάσεις ανθοσυνθέσεων «Χριστούγεννα 2017»..
 • Συνεργατική συμμετοχή στην προσεχή αγροτική έκθεση AGROTICA (Θεσσαλονίκη, 1-4/2/2018) με στόχο να προβληθεί η ελληνική παραγωγή δρεπτών ανθέων & πρασινάδων.
 • Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει διετείς σπουδές στα Πανεπιστήμια. Ίσως θα μπορούσε να προωθηθεί κάποιος στοιχειώδης τίτλος σπουδών για τους διαχειριστές δρεπτών ανθέων, ανθοπαραγωγοί-ανθοπώλες.
 • Ο Συνεταιρισμός θα μπορούσε να τροφοδοτεί με πραγματικά προβλήματα-περιστατικά το ΤΕΙ, και το ΤΕΙ να τα μελετά και να δίνει τις καλύτερες προτάσεις του.
 • Κάποιες διπλωματικές εργασίες φοιτητών θα μπορούσαν ίσως να καλύψουν ένα μέρος της πλήρους έλλειψης στοιχείων της αγοράς δρεπτών ανθέων & πρασινάδων ή ακόμα και στοιχεία κόστους ανθοπαραγωγικών εκμεταλλεύσεων.
 • Πάντα υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών του ΤΕΙ, Τμήμα Ανθοκομίας, στον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αθηνών.
 • Μέχρι την Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του ΑΑΣΑ-ΚΑΑ, στις 10/1/2018, ο καθηγητής Α. Δάρας μπορεί να μετέχει στην Ομάδα Εργασίας για την σύνθεση επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης του ΑΑΣΑ και στην Επιτροπή της Διεπαγγελματικής Δρεπτών Ανθέων.

Στην επίσκεψη μελέτης μετείχαν οι: Αθανάσιος Κελμάγερ, Κώστας Ηρειώτης, Σταύρος Κιτάντης, Δημήτριος Κελμάγερ, Γεώργιος Λέκκας, Γερασίδης Ευστάθιος, Ευάγγελος Βυζακόπουλος, Αντώνης Σούχλας, Ιωάννης Ξηνταρόπουλος, Ιωάννης Πανταζόπουλος, Δέσποινα Κοντοπόδη, Παναγιώτης Αποστολάκης Κώστας Μουγιός, Παύλος Παπαχρήστου & Δημήτρης Μιχαηλίδης.